Indonesia rancang pengeluaran kereta elektrik baru

Banyak betul perkembangan berkaitan industri automotif di Indonesia kebelakangan ini. Terbaru, sebuah laporan Reuters menyatakan, seorang pegawai kanan dari Kementerian Industri Indonesia telah umumkan bahawa negara itu sedang merancang untuk mula mengeluarkan kereta elektrik pada 2022.

Dalam masa yang sama, negara itu juga sedang merancakkan pembangunan dan pengeluaran bateri EV, untuk memanfaatkan sumber asli nickel laterite ore yang banyak terdapat di sana. Bahan berkenaan diperlukan untuk pembuatan bateri lithium.

Syarikat seperti Toyota dan Hyundai sebelum ini pernah menyuarakan hasrat untuk mengeluarkan EV dari Indonesia; negara itu juga ketika ini merupakan hab pengeluaran kenderaan kedua terbesar di Asia Tenggara. Toyota bersedia melaburkan US$2 bilion (RM8.24 bilion) di sana bagi tempoh lima tahun – sebahagiannya akan digunakan untuk pengeluaran EV.

“Menjelang 2022, pengeluaran kenderaan elektrik sepatutnya dimulakan,” jelas Pengurus Besar, Logam, Jentera, Pengangkutan dan Elektronik di Kementerian Industri Indonesia, Airlangga Hartarto. Kerajaan juga telah mensasarkan pengeluaran EV untuk mencecah angka sekitar 20% dari jumlah pengeluaran kenderaan keseluruhan di sana pada 2025.

Sebagai insentif, kerajaan Indonesia menawarkan pengecualian cukai bagi syarikat-syarikat yang mengeluarkan bateri EV. “Kebelakangan ini ada beberapa syarikat bateri yang datang berjumpa dengan kementerian kami, tetapi masih diperingkat awal,” ujar Harjanto.

“Mereka melihat Indonesia mempunyai potensi besar untuk pembangunan produk berasaskan teknologi kenderaan elektrik disebabkan sumber bahan mentah yang kami miliki,” tambah beliau. Selain itu, Harjanto juga memaklumkan kerajaan Indonesia kini sedang membuat perincian akhir penilaian semula terhadap skim cukai kenderaan mewah untuk menggalakkan pengeluaran kenderaan dengan pembebasan karbon yang rendah.

Related Cars for Sale on

Source: Read Full Article