Proton Saga HomagE 2020 – kereta pertama Malaysia diimagasikan semula sebagai kenderaan moden EV

Bagaimana agaknya sebuah Proton Saga 2020 akan kelihatan sekiranya ia ingin memberikan “tabik hormat” kepada model original yang pertama kali diperkenalkan pada tahun 1985? Jangan risau, ini bukannya model sebenar; setakat ini belum kedengaran pula Proton akan keluarkan model generasi terbaru untuk menggantikan Saga pada 2020.

Sebaliknya, seperti biasa, ini ialah hasil imajinasi Theophilus Chin membayangkan bagaimana penampilan yang wajar bagi kereta nasional ini untuk tahun 2020. Dan, memandangkan arah tuju global sekarang ini lebih terarah kepada kenderaan elektrik, maka Proton Saga 2020 ini juga diberikan sentuhan berkenaan – mempertemukan ilham dari masa lalu, tetapi lengkap dengan rekaan dan teknologi masa hadapan; sebagai penghormatan atau “homagE” kepada versi asalnya.

Ini merupakan idea yang sama diterapkan kepada Honda e, yang akan mula dijual tahun depan. Bagi imej Proton Saga 2020 ini, reka bentuk asas versi yang menggunakan asas dari Mitsubishi dahulu masih dapat dilihat, misalnya rekaan lampu utama bersegi. Tambahan di bawahnya ialah lampu DRL LED yang memanjang, menggantikan tempat kemasan jalur hitam dari model aslinya.

Bahagian gril yang kecilnya juga seperti pernah dilihat, kan? Itu tak lain mengambil corak “Infinite Weave” yang sama diperkenalkan pada X70 kini. Tak banyak liang udara di depannya disebabkan ia dibayangkan sebagai sebuah EV yang tidak mempunyai enjin konvensional.

Rekaan bahagian tepi juga lebih ringkas dan kemas. Kelainan yang mungkin paling ketara diterapkan ialah pada bahagian lengkung tayar belakang – ia terpotong dan rata di bahagian atasnya, memberikan kelainan yang unik pada rekaan EV ini. Satu lagi, warna biru cerah ini juga diambil dari warga Saga asal dahulu.

Bahagian belakang pula diberi rekaan yang lebih rumit berbanding yang lama. Saga yang dibayangkan ini telah beralih kepada lampu LED sepenuhnya, dengan kemasan krom melintang bersepadu bersama lampu berkenaan, dengan lambang atau ejaan Proton di dalamnya. Tapi bukan itu saja; rekaan ikonik Saga Aeroback turut digunakan, seperti yang dapat dilihat pada kereta merah ini.

Ia sebenarnya ada menampilkan sedikit kelainan – rim aloi dengan rekaan yang lebih sporty serta bahagia belakang dengan sentuhan liftback tail. Lampu belakangnya juga berbeza, lebih bersegi dengan kemasan krom hitam melintang. Diffuser juga diberikan warna hitam.

Apa pendapat anda tentang rekaan ini? Adakah Proton Saga wajar diberikan nyawa yang lebih segar melalui penawaran model generasi terbarunya kelak? Atau adakan lebih elok ia kekal dengan status klasik yang dinikmati ketika ini? Saga EV sebenarnya bukanlah satu idea yang teruk, kan?

GALERI: Proton Saga 1.3S 1985 milik Encik Mohd Isa bin Ibrahim Shah

Source: Read Full Article