Triumph Daytona 765 2020 akan muncul di British GP

Sejak mula digunakan pada model naked Street Triple 765, enjin tiga silinder generasi baru 765 cc Triumph terus mendapat pujian ramai sehingga kini. Kemudiannya, Triumph melangkah lebih ke hadapan dengan membekalkan enjin tersebut kepada semua jentera lumba Moto2. Sejak itu, ramai yang mengharapkan kemunculan semula model Daytona yang menggunakan enjin tersebut.

Kini, Triumph telah pun ‘membuka mulut’ akan mengeluarkan model istimewa “Triumph Daytona Moto2 765 Limited Edition” dalam dua versi iaitu untuk Eropah/Asia dan Amerika Syarikat/Kanada – berkemungkinan kerana peraturan emisi. Model ini akan ditunjukkan buat kali pertama semasa perlumbaan MotoGP di Silverstone, United Kingdom hujung minggu ini.

Daytona Moto2 765 Limited Edition hanya akan dikeluarkan sebanyak 765 unit, dan menjadikannya istimewa selain lencana nombor pengeluaran adalah enjin yang “mempunyai lebih kuasa dan tork” berbanding Daytona 675 dan Street Triple 765RS. Pada model 765 produksi, enjin ini mampu menghasilkan kuasa 121 hp, manakala pada jentera Moto2 ia menghasilkan 138 hp.Spesifikasi lanjut model keluaran terhad ini hanya akan didedahkan kemudian, tetapi kita boleh menjangkakan kelengkapan seperti sistem brek daripada Brembo, suspensi Ohlins dan sistem ekzos titanium Arrow menyerupai seperti unit yang digunakan pada jentera Moto2.

Triumph masih belum mendedahkan harga jualan Daytona Moto2 765 Limited Edition, tetapi pengedar motosikal Triumph di Malaysia ada memberitahu ia boleh mencecah sehingga enam angka. Malaysia bakal mendapat empat unit model keluaran terhad ini dan anda juga sudah boleh menempahnya sekiranya berminat.

Source: Read Full Article