Volvo panggil balik 507,000 kenderaan, risiko terbakar

Volvo telah umumkan panggilan semula terhadap 507,000 kenderaan keluarannya di seluruh dunia berikutan kegagalan komponen enjin, dan dalam situasi ekstrem, berisiko menyebabkan kebakaran, seperti dilaporkan oleh Automotive News Europe.

Berdasarkan siasatan yang dijalankan sendiri, Volvo telah mengenal pasti bahagian manifold masukan pada enjin yang diperbuat daripada plastik cenderung untuk menjadi cair atau berubah bentuk, walaupun hal itu sangat jarang akan berlaku.

“Dalam situasi yang paling buruk, kebakaran ruang enjin diakibatkan daripada masalah itu boleh berlaku,” jelas Volvo. Kenderaan yang terlibat dengan panggilan semula ini ialah kenderaan mereka yang dikilangkan dari 2014 hingga 2019, serta menggunakan enjin 2.0 liter empat silinder diesel, jelas Volvo lagi. Model-model yang terlibat ialah S60, S80, S90, V40, V60, V70, V90, XC90 dan XC60.

Bagaimanapun, setakat ini tiada kemalangan atau kecederaan yang dilaporkan berkaitan hal ini. Volvo memaklumkan, semua pelanggan akan menerima surat meminta mereka untuk menghubungi pengedar tempatan mereka untuk langkah-langkah pencegahan. Semua kos yang terlibat dengan program ini akan ditanggung oleh syarikat itu.

Source: Read Full Article